Skriven den 20/10 2015

  Två representanter från MRO, Nasrin Sjögren och Annette Westöö, deltog 2-3 oktober i Clarkson Academy, en konferens anordnad av vår brittiska systerorganisation Abort67. Konferensen hölls i Westminster i centrala London. Talare var bland andra Scott Klusendorf och Gregg Cunningham, två av den amerikanska prolife-rörelsens förgrundsgestalter.

Klusendorf är grundare av Life Training Institute, vars mission är att göra prolife-förespråkare mer skickliga i att försvara sin ståndpunkt. Klusendorf talade om vikten av att alltid återvända till grundargumentationen: ”Det är fel att döda en oskyldig människa. Abort dödar en oskyldig människa. Alltså är abort fel”. Han tog upp en mängd felaktigheter och stickspår som förekommer i den abortliberala argumentationen, bland mycket annat ett vanligt felslut som på engelska kallas is-ought fallacy (det naturalistiska felslutet). Ett sådant logiskt fel görs när någon säger att vi bör tillåta abort eftersom det förekommer så många spontana aborter (missfall). Klusendorf uppmanade åhörarna att i diskussionen med en meningsmotståndare lyssna efter ogrundade antaganden – i abortdebatten ofta antagandet att ofödda inte är människor­ ­­– och att, istället för att gå på defensiven, dra fram dessa antaganden i ljuset och bemöta dem.

Irene van der Wende, ledare för en prolife-organisation i Holland, talade utifrån egna erfarenheter om vikten av att värna vare människas värde oavsett omständigheterna. Irene blev själv till i en situation präglad av hot och våld och gjorde som vuxen en abort efter våldtäkt. Efter att ha sett bilder på aborterade barn blev hon övertygad abortmotståndare. Irene delade ett träffande citat av Einstein: “Those who have the privilege to know have the duty to act.” (De som äger privilegiet att veta äger plikten att handla).

På fredagseftermiddagen hölls i utbildningssyfte en manifestation utanför hälsodepartementet i London. Flera av konferensdeltagarna som var med hade inte tidigare stått med vid en bildvisning. Man hade vid detta tillfälle bara med två bilder, monterade på stora ställningar som är enkla att fälla upp och förvånansvärt lätta att bära. Den ena föreställde ett aborterat barn i 24:e veckan, det andra ett för tidigt fött barn i samma ålder. Texten löd: ”The insanity of ’choice’. Wanted baby – unwanted baby.” (Valfrihetens galenskap. Önskat barn – oönskat barn). Detta har sin grund i att abort i Storbritannien är tillåten ända fram till vecka 24. Färgrika, välgjorda foldrar delades ut till förbipasserande. Vi som varit med vid liknande evenemang i Sverige tycktes oss märka att den engelska allmänheten är något mer behärskad än den svenska. De mest hätska utfallen uteblev även om flera förbipasserande uttryckte sitt ogillande.

Under lördagen talade Gregg Cunnigham, grundrare av Center for Bioethical Reform, som är MRO:s moderorganisation. Han talade bl.a. om det i USA nu mycket uppmärksammade fallet med Planned Parenthoods försäljning av fosterdelar. Presidentkandidaten Carly Fiorina refererade i en debatt till ett videoklipp där ett litet, väl utvecklat foster, ligger i en rondskål och rör armar och ben medan det kippar efter andan. Hon utmanade Obama och Clinton att se dessa bilder och underströk i kraftfulla ordalag att det är nationens karaktär som står på spel. Efter det fick hon utstå mycket kritik då hennes belackare hävdade att någon sådan video inte existerar. Någon dag senare publicerades den i sin helhet av CBR.

Gregg nämnde också en intressant uppgift angående amerikanska högskolestudenters inställning till abort. CBR har i många år drivit en kampanj där man åkt runt till campus i hela USA och visat bilder där abort jämförs med andra folkmord. Undersökningar visar att dagens högskolestudenter är mer negativa till abort än deras föräldrageneration var, och Cunningham menar att CBR:s kampanjer kan vara förklaringen.

Ruth Rawlings är en ung kvinna som lämnade en framgångsrik affärskarriär för att gå in i prolife-arbetet på heltid. Hon talade bl.a. om en fråga som är aktuell i England just nu, de så kallade buffertzonerna utanför abortkliniker. Eftersom prolife-manifestationer utanför abortkliniker blivit vanligare, höjs nu allt oftare krav på ”skyddade zoner” i anslutning till dessa kliniker, där demonstranter inte får röra sig.

Det väckte stor uppmärksamhet i Storbritannien då parlamentsledamoten Diane Abbot hävdade att en klinik tvingats stänga på grund av återkommande antiabortdemonstrationer. Emellertid har det varit omöjligt att få denna uppgift bekräftad då ingen av de två stora vårdföretag som tillhandahåller aborter vill kännas vid detta. Oavsett vad, har det gett goda konsekvenser för abortrörelsen eftersom mediebevakningen ökat kraftigt.

Vi tackar våra brittiska vänner för allt arbete de lagt ner på arrangemanget och för den insats de gör för de ofödda i sitt land. De är föredömen på många sätt. Eftersom Storbritanniens lagar förvånande nog inte ger samma skydd för yttrandefriheten som Sveriges, har demonstranter från Abort67 vid flera tillfällen blivit arresterade. Det handlar alltså om människor som är beredda att offra något för sin övertygelse. Vi önskar dem all framgång i det fortsatta arbetet för de oföddas rättigheter.

 

AW

12087648_10153681758823216_455161193190989119_o

12079960_10153679244678216_4651817323255435499_o

 

12079227_883441325084136_1127111266189233818_n

 

12038748_883441341750801_4240442380655001019_o