Skriven den 01/10 2017

SvD:s ledarskribent Ivar Arpi nämnde MRO i ett offentligt facebookinlägg i veckan som gick. Arpi har börjat reflektera över frågan varför bilder på aborterade foster är upprörande om en abort är något odramatiskt:

De som anser att det inte är en liten människa, utan något annat? Varför blir de upprörda över de här bilderna? Om abort nu är så odramatiskt, som en del vill få det till, borde de ju vara helt likgiltiga inför de där bilderna.

När Människorätt för ofödda (MRO) demonstrerade mot aborter på Sveatorget i Borlänge för ett år sedan visade de upp bilder på aborterade foster. Det ledde förståeligt nog till skarpa reaktioner. En intressant aspekt var hur Dalarnas Tidningar valde att göra i sin rapportering. De både skrev, visade bilder och gjorde en video. Men bilderna på de aborterade fostren censurerades. Den kristna tidningen Världen Idag frågade reportern som låg bakom rapporteringen varför. Det kastar ljus på hur mycket knivigare abortfrågan är än vad man ofta ger sken av.

Varför valde ni att censurera bilderna?

– Det är ett beslut som ansvarig utgivare har tagit. Vi gör så ibland när det är blodiga saker, som djur som är döda eller otäcka brott, säger reportern Tobias Berg.

Vad är det som är otäckt med dessa bilder?

– Vi måste tänka på våra läsare, så att de inte tycker att bilderna är stötande, säger Tobias Berg.

Vad är det som kan vara stötande med dessa bilder?

– Att de är otäcka att se på.

Vad är det som är otäckt?

– På samma sätt som en bild på en avliden människa är otäck att se på.

Jag är ingen abortmotståndare. Tror tvärtom att kvinnors frigörelse under andra halvan av 1900-talet till stor del beror på att p-piller blev tillgängliga från 60-talet och att abort tilläts. Utan detta skulle mycket vara annorlunda. Men som sagt, detta är lite motsägelsefullt. Om bilderna på aborterade foster är otäcka på samma sätt som på avlidna människor är det, vad är egentligen skillnaden?

Idag (1/10) mynnade funderingarna ut i en ledare med titeln Aborträtten krockar alltmer med rätten till liv. Här förs ett i och för sig välbehövligt resonemang om livsduglighet, men de skarpa frågorna från facebookinlägget lyser med sin frånvaro. Men vi får se – Arpi kanske återkommer till frågan?

 

arpi

 

Ann Heberlein, moderat riksdagskandidat och doktor i etik, ger sig också in debatten om abortgränsen i Sydsvenskan idag. Heberlein nämner inte MRO, men däremot är artikeln illustrerad med en äldre bild från en av våra demonstrationer!

pelle heberlein