Skriven den 01/03 2017

I ett samtal med en god vän fick jag veta att det är fel av mig att ifrågasätta den ”svenska” synen på aborter genom att visa foton på abortoffer – att det är något man kanske gör i andra länder men inte i Sverige, eftersom det inte är det ”svenska” sättet.

Vad är då den ”svenska” synen på abort?

Den 1:e januari 1975 fick kvinnor i Sverige ”rätt” att själva välja abort fram till och med den 18:e graviditetsveckan och att göra abort, med Socialstyrelsens godkännande, t o m vecka 22. Är det så självklart att den ”svenska” synen på abort är att den nuvarande lagstiftningen är bra?

I historisk tid har Sverige under långa tider haft abortförbud (med dödsstraff för kvinnan som påföljd fram till 1864) ända fram till 1975. Är den äldre synen, att abort är moraliskt fel, inte också svensk?

Är den svenska synen på abort att kvinnan har rätt att välja abort, men att hon inte bör få se vad hennes val innebär?

Är den svenska synen att det hon inte ser har hon inte ont av? Att kvinnan bör hållas okunnig för sin egen skull? Då kan hon välja att döda sin avkomma utan att känna skuld.

Om abort inte är något att bry sig om, varför behöver då MRO visa bilder på abortoffer? På högstadiet får alla barn i Sverige undervisning om abortlagen och om hur de kan få en abort. Då bör barnen också få se bilder på abortoffer. Tycker du att bilderna är alltför fruktansvärda att visa för barn? De får ju se hemska bilder på könssjukdomar. De får se avskräckande bilder på lungor som har blivit förstörda av rökning. De får se bilder av bilolyckor när de ska lära sig att det är dumt att köra när man har druckit. Varför får de inte se bilder på abortoffer när de lär sig om sin ”rätt” att välja abort? Vad är skillnaden? Jo, skillnaden är att en liten oskyldig människa dödas vid varje abort.

Varför har vi i Sverige så lite respekt för kvinnor att vi tycker de ska vara okunniga om vad en abort innebär?

Svenska kvinnor är inte dumma. Jag tror inte heller att de flesta kvinnorna är onda och tycker att det är okej att döda en oskyldig liten människa. Men tyvärr tror jag att de flesta svenska kvinnor är okunniga om vad en abort innebär och då är det omöjligt att fatta ett informerat beslut kring abort. Just därför måste vi hjälpa till att informera kvinnorna (och även männen, som ju också har ansvar för de gemensamma barnen) om vad en abort innebär genom att visa bilder på abortoffer. Vi vet att våra bilder förändrar människors uppfattning om abort.

Vill du vara med och hjälpa oss informera om abort? Bli volontär eller månadsgivare – eller både/och! Vi behöver din hjälp! Kontakta oss på info@abortnej.se

Heather Meechan